Olika hundraser

Det finns en mängd olika hundraser i Sverige idag och det tillkommer fler och fler hela tiden. Vilken hundras man föredrar beror på vilken person man är. Det sägs ofta att hundar brukar vara lik sin ägare och om man ska tro talesättet “sådan husse, sådan hund” så kan det stämma. En hundägare väljer ofta en
hund som ska passa in i sin livsstil. Aktiva personer väljer att skaffa en hund som är pigg och full av energi och som kräver mycket träning. Personer som gillar att ta det lugnt väljer oftare en lugnare hundras som gärna sover en stor del av dagen.

Olika grupper av hundraser

Alla hundraser i Sverige är indelade i olika grupper beroende på deras egenskaper. Svenska Kennelklubben har delat in alla raser i 10 olika grupper. Några exempel på olika grupper av hundraser är:

  • Vall-, boskaps- ochanimal-1134504_960_720 herdehundar
  • Taxar
  • Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
  • Drivande hundar samt sök- och spårhundar
  • Sällskapshundar

Många olika hundraser

Eftersom det finns så många olika raser av hundar kan det vara svårt att välja för den som har bestämt sig för att köpa en hund. Information om alla olika hundraser finns bl.a på Svenska Kennelklubbens hemsida. Även tillverkare och försäljare av djurfoder brukar ha bra information om de olika hundraserna på sina hemsidor. Om man är en mer traditionell person finns ju alltid biblioteket där det finns böcker att låna med information om hundar och hundraser.

Vanligaste hundraserna

Statistik över de vanligaste hundraserna i Sverige tas fram varje år av Svenska Kennelklubben. En sammanställning görs över hur många hundar av varje ras som fick nya ägare föregående år. Vissa hundar har länge varit bland våra mesta favoriter t.ex Schäfer, Labrador och Golden Retriever. Men på senare år har en del andra raser ökat markant i popularitet t.ex Chihuahua. Den lilla hundrasen har blivit så populär på senare tid att uppfödarna har svårt att bemöta efterfrågan.