Köpa en hundvalp

Det är mycket att fundera på innan du bestämmer dig för att köpa en hundvalp. Att blir hundägare är ett långvarigt beslut som kommer att kosta dig både tid och pengar, men som också kan ge otroligt mycket tillbaka i form av kärlek och tillgivenhet. Om du tar väl hand om din hund kommer den att bli en trogen vän som du kommer att ha mycket glädje av.

Välja rasdog_walk_-_arlsri_oct_2011-10_6211379034

Det första du måste tänka på är hur ditt och din familjs behov ser ut. Vill ni ha en lugn och trygg familjehund som är tålig och kan leka med barnen eller vill ni ha en pigg, alert hund som kan tränas och tävla t.ex agility. Ni måste också tänka på om ni vill ha en liten eller en stor hund, en hund med lång päls eller en hund med kort päls. Ni kanske vill att hunden ska ha olika egenskaper, t.ex har det blivit vanligt att vilja ha en allergivänlig hund eller en ras som inte fäller så mycket päls.

Olika raser har olika krav

De olika hundraserna kräver olika saker från sin omgivning och ägare. En del hundraser måste få mycket motion för att må bra och kan passa dig som tycker om att vara ute mycket i naturen eller att löpträna. En annan ras kanske måste få mer än motion för att må bra, den kan behöva få jobba med hjärnan också. Då behöver den få tränas mycket i t.ex att söka och leta efter saker eller kanske få vara med och jaga eller valla får för att få tillräckligt med stimulans. Så det är viktigt att du tänker igenom noga innan du bestämmer dig exakt vad du kommer att vilja göra tillsammans med din hund och hur mycket tid du kan lägga på träning och motion av hunden. Om du väljer noga kommer du och din hund att få så mycket mer ut av varandras sällskap.